sábado, 31 de octubre de 2009

Llibertat d'expresióLa llibertat d'expresió

La llibertat d'expressió és un dret fonamental o un dret humà, assenyalat en l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, i les constitucions dels sistemes democràtics, també ho assenyalen. D'ella deriva la llibertat d'impremta també anomenada llibertat de premsa.

Dret Humà

A l'Article 19 de la "Declaració Universal dels Drets Humans", es llegeix: "Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i de rebre informacions i opinions, i el de difondre sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió. "
La "Convenció Americana sobre Drets Humans o Pacte de San José de Costa Rica" de 1969, a l'article 13. "Llibertat de pensament i d'expressió.
La prohibició de tota propaganda en favor de la guerra, també està consagrada en el "Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics".

D'altra banda, hi ha altres drets i llibertats (o "drets a la llibertat de ...", exemple: dret a la llibertat de reunió, manifestació, exercici de cultes, etc) conjuntament amb el dret a la llibertat d'expressió. Així el dret a la llibertat d'expressió no és un dret absolut ni il limitat, com tampoc ho és cap altre dret o llibertat. Cada dret o llibertat (dret a la llibertat de ...) té un àmbit de desenvolupament i de compressió, i cada persona que exerceix un dret, ha d'actuar dins d'aquest àmbit de desenvolupament i de comprensió d'aquest dret. Actuar més enllà d'aquest àmbit, és no actuar dins d'aquest dret, sinó fora d'ell, amb la possibilitat de qui actua de violar, vexar o atropellar drets d'altres persones, i és més greu encara quan es tracta de drets humans de les persones. El límit al dret humà de la llibertat d'expressió, està donat pel respecte a altres drets humans de les persones.
Concordant amb això, la "Convenció Americana sobre Drets Humans", expressa en el seu Article entre els ponents.
No hay comentarios:

Publicar un comentario